Hungary, 3529 Miskolc Fényi Gyula tér 2-12

Küldetésünk a másik ember - az "én" kultúrájából átlépni a "mi" kultúrájába

"A Szentatya május 24-én, pénteken délelőtt fogadta a Vatikánban a Jézus Társasága nevelési apostolkodása nemzetközi bizottságának 12 tagját. Hozzájuk intézett beszédében a pápa első helyre tette a Jézussal való személyes kapcsolat ápolását, melynek küldetése a másik ember, főként a rászorulók felé irányul." (Teljes írás: Magyar Kurír, 2024. május 30., csütörtök)

"A nevelés legjobb módja a példamutatás, ahogy Jézus nevelte a tanítványait – emelte ki a pápa. Ezért nagyon fontos, hogy a jezsuita iskolák pedagógusai egzisztenciálisan megértsék ezt a felhívást: a személyt helyezzék a középpontba, ami azt jelenti, hogy az oktatókat állítják a képzés középpontjába, ahol felfedezhetik a nevelésben rejlő lehetőségeket. Másfelől a személyt a középpontba helyezni azt jelenti, hogy nem magunkat helyezzük oda, hanem másokat, különösen azokat, akik a társadalom peremére szorulnak."

„Nemcsak az a feladatunk, hogy ragyogó elméket neveljünk, hanem az is, hogy nagylelkű szíveket és a minden ember méltóságát tiszteletben tartó lelkiismerettel rendelkező embereket neveljünk. A nevelés három szinten történik: az elmében, a szívben és a kezekben: érezd, amit gondolsz és csinálsz; tedd, amit gondolsz és érzel.”

"Ferenc pápa szerint a nevelés több mint a tudás puszta átadása: a megbékélést és az igazságosságot megtestesítő emberek képzéséről szól. „Az elme, a szív és a kezek nem fejlődhetnek külön egymástól, és csak együtt tudnak kapcsolatot teremteni a kor valóságával és követelményeivel.” A mai világnak szüksége van olyan emberekre, akik készek képességeiket mások szolgálatába állítani – folytatta a pápa. Csak akkor van esély arra, hogy a világ „békére leljen”."

Magyar Kurír

 

 

  • Találatok: 65