Hungary, 3529 Miskolc Fényi Gyula tér 2-12

Nemzetközi biotechnológa projekt

A 2022/23-as Erasmus + biotechnológiai projekt őszi színhelye volt iskolánk, ahol 11. évfolyamos diákjaink osztrák és lengyel gimnazistákkal együtt folytatták a "Production of bioethanol out of startch/cellulose " című projektet. A diákok nemcsak a laboratóriumban dolgoztak természetesen, hanem megismerkedtek a gimnáziummal, Miskolccal éa a magyar kultúrával. A nemzetközi projektek nagyszerű alkalmat nyújtanak diákjainknak arra, hogy más országok középiskolásaival együtt értelmes, tanulságos programokon vegyenek részt, barátkozzanak, világot lássanak, gyakorolják az idegen nyelveket (angol, német, spanyol), és új szemmel tekintsenek rá saját kultúrájukra, környezetükre és iskolájukra. A projektek színhelyei nemcsak az osztályterem, hanem az iskola falain kívül is megtalálhatók, jelen esetben a Debreceni Egyetemen tettek játogatást a diákok. Köszönet az Egyetemnek az együttműködő támogatásért! Diákunk beszámolója:

"Október 16-20. között zajló biotechnológiai projekten vettünk részt, 14-en az évfolyamról. Ezen az alkalmon 7 lengyel és 7 osztrák diákot fogadtunk ,és velük együtt érdekes programok keretében tanultunk a DNS-ről, a fehérjeszintézisről és az elektroforézisről. Számomra a legérdekesebb program a kísérlet és a debreceni egyetem meglátogatása volt. 

Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy a különböző kultúrák és nyelvek adta nehézségeken milyen hamar túllendültünk. A csapat megismerkedését mi is próbáltuk segíteni közös délutáni programokkal, amit magunknak szerveztünk. Talán egy kicsit zsúfoltra sikerült így a hét, de úgy gondolom mind maradandó élményeket szereztünk.  

A későbbiekben ellátogathatunk majd szintén egy hétre Bécsbe vagy Krakkóba, ahol folytatjuk az itt megkezdett téma részletesebb megismerését. "

Demeter Boglárka, 11.b

Résztvevő iskolák:
Kostka publiczne liceum, Cracow, Poland;
pGRG Kollegium Kalksburg, Vienna, Austria
Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc,  Hungary;

  • Találatok: 532