Hungary, 3529 Miskolc Fényi Gyula tér 2-12

Iskolakert éves beszámoló

Egy éves lett az Iskolakert. Bobcsákné Berzi ibolya tanárnő, a kert szakmai vezetője és a 9.A osztály osztályfőnöke hálás a szülőknek a támogatásért, a diákoknak pedig a lelkes együttműködésért és a szorgalmas munkáért. (Fényképek IDE KATTINTVA).

Az alábbiakban részletes beszámolója olvasható:

2022 őszén a kert hivatalos megnyitójára már a kert beültetésével készültünk. A növényeket ill. magvakat, hagymákat, növény palántákat a szülőktől kaptuk.
A megnyitóra sikerült a következő növényeket beültetni: eper, málna, dughagyma, búza, kicsiráztatott bab, borsó, hagymás virágok, gyógynövények: citromfű, körömvirág.
A megnyitó állófogadására is nagy lelkesedéssel készültek a szülők: céklás süti, zöldség krémek, saját összeállítású gyógyteák, kemencében sült kovászos kenyér adományokat kaptuk. A gyerekek büszkén mutatták meg a kis kertünket az iskola többi tanulójának.
A kertet indulásakor az 5. osztállyal már kísérletezésre is használtuk: A csíráztatott babot, borsót búzát kísérletként ültettük el a csíráztatás után. Vajon áttelelnek-e? Hőmérsékletnek milyen szerepe van a növénytermesztésben? Őszi búza- vagy tavaszi búza?

Télire úgy készültünk fel, hogy a közeli fák avarját ráterítettük a talajra a kertmentorunk javaslatára. Tavasszal kivirágoztak a hagymás virágok – csillagvirág, jácint, nárcisz, tulipán. Az ősszel elültetett dughagyma gyönyörű újhagymaként növekedett. A búza nem fagyott ki, de a borsó és a bab igen. További vöröshagymát és fokhagymát duggattunk. Sárgarépát, petrezselymet, piros retket, fejes
salátát, ruccolát, borsót, snidlinget, dísztököt, napraforgót ültettünk. Gyógynövények közül a citromfű ősszel szétszórta a magjait így fiatal citromfű újulatunk is lett.

Megkóstoltuk a retket, volt már néhány szem eper, salátát, ruccolát, borsót ettünk. A retek nagyon hamar felmagvasodott, de nem keseredtünk el, magot gyűjtöttünk. Nyáron az ősszel duggatott
hagymánkból néhány felmagvasodott, de azokból is magot gyűjtöttünk. A körömvirágból is gyűjtöttünk magot. A napraforgó nem kelt ki.

Örömeink: A szülők nagyon lelkesek és támogatóak voltak egész évben. Volt mikor besegítettek útmutatással vagy palántával, vagy azzal, hogy délutáni programot is átszervezték, hogy a gyerekek tovább maradhassanak a kertben. Az osztályom lett a kert gondozója, így az órarendet úgy alakítottuk, hogy pénteken az utolsó óra osztályfőnöki legyen, így minden pénteken tudtunk foglalkozni a kerttel, sőt sokan még órák után is maradtak egy kicsit kertészkedni és néha még a szülők is besegítettek. Egyenlőre más osztályok csak egy-egy projekt erejéig látogatták a kertet.  A kóstolók- eper, retek, borsó, répa, saláta félék nagyon motiváló volt.

Nehézségeink: Sajnos a tanév végén hosszabb betegállományom miatt kiestem a kertgondozási folyamatból. Azonban a gyerekek, akkorra már önjáróvá váltak. 3-4 fős csoportokban vállaltak egy-egy munkafolyamatot, mint gyomlálás, kapálás, locsolás, ill. a helyettesítő kollégáimmal is kimentek a kertbe.
Ebben a helyzetben sajnos a nyári fenntartó munkák beosztását nem tudtuk megoldani és így nyáron gondozást igénylő palánta növényeket nem tudtunk elültetni.

  • Találatok: 346