Vendégünk volt a könyvgyűjtő…

Nyugat

Vendégünk volt a könyvgyűjtő…

A könyvtári hónap keretében vendégünk volt Pogány János antikvárius, könyvgyűjtő, aki  a 12. évfolyamos faktosokhoz , Hutkáné Andi néni csoportjához érkezett.

Nagyon nagy szeretettel jött a  diákokhoz, akik kíváncsian várták, fürkészték szavait. Régi könyvek gyűjtője, akihez a  szépirodalom áll közel. Örömmel mesélt a könyvekhez vezető útról, hogy hogyan lett antikvárius.

Novemberben lesz a 100.könyvárverése Budapesten. A könyvárverés kulissza titkaiba is beavatott minket. Mesélt hogyan miként bonyolítja le az árverést. Mesélt milyen értékes könyvekkel került kapcsolatba.

Nem jött üres kézzel. Megmutatta Pál utcai fiúk első kiadását. Hozta magával a  Radnóti Miklós értesítőjét. Nyugat folyóirat első számait. Weöres Sándor dedikált verses könyvét. És még számos  1910 évekbeli dokumentummal érkezett. A közös pont a könyvszeretete gyorsan összekapcsolta a vendéget a diákokkal. A diákok kérdésekkel ostromolták és élvezettel lapozták ezeket a régi dokumentumokat és érezték ezen könyvek illatát.

Köszönjük kedves János az élményt!

 

a b c d e f